Poslovne vesti

Home   /   Poslovne vesti   /   Srbija korak bliža zajedničkoj zoni slobodne trgovine sa EEU

Srbija korak bliža zajedničkoj zoni slobodne trgovine sa EEU

Članice Evroazijske ekonomske unije (EEU) će održati razgovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sargsjan.

ASTANA – Članice Evroazijske ekonomske unije (EEU) će održati razgovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sargsjan.

“Danas je doneta odluka o početku pregovora sa Republikom Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima između članica Evroazijske ekonomske unije i ove države”, rekao je Sargsjan posle zasedanja Vrhovnog saveta Evroazijske ekonomske unije, a prenosi ruska agencija Tas s.

Predsednici iz zemalja Evroazijske unije su, prema rečima ministarke za trgovinu EEU Veronike Nikišine, odlučili da otpočnu pregovore sa Srbijom o kreiranju zajedničke zone slobodne trgovine.

“Posle ishoda naših pregovora, potpisaćemo novi ugovor o kreiranju zone slobodne trgovine između članica EEU i Republike Srbije”, izjavila je Nariškina.

Trenutno, tri članice Evroazijske ekonomske unije, Rusija, Kazahstan i Belorusija, imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa Srbijom, pri čemu se neke odredbe ovih sporazuma razlikuju.

Dve preostale članice Unije, Jermenija i Kirgistan, imaju povlašćen režim u trgovini robom sa Srbijom.

U Astani, u Kazahstanu održava se sednica Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta, a ruski predsednik Vladimir Putin i njegove kolege iz Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgizije razmatraju dalje perspektive integracije u okviru te organizacije.

Učesnike Unije koja objedinjuje više od 180 miliona potrošača posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa, kao i saradnja sa drugim zemljama, između ostalog i sa Srbijom.

Članice EEU su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini sa Vijetnamom, a tako se, kako je rekao Ušakov, vode slični pregovori sa Izraelom, dok stručnjaci istovremeno rade na pitanju uspostavljanja zona slobodne trgovine sa Indijom, Egiptom i Iranom.

Izvor:Tanjug